Houbičky, houbičky – čím je nahradit? Životnost houbičky na mytí nádobí je maximálně několik týdnů, jejich spotřeba tak v běžné domácnosti činí cca 20-50 houbiček za rok.

Na mytí nádobí začínám používat kombinaci kuchyňské žínky a drsnější houbičky z kokosových vláken.

Klasické houbičky na nádobí jsou nejčastěji vyrobené z polyuretanu, polyamidu či polyesteru. Tyto materiály se vyrábí z ropy. Houbičky se samozřejmě nedají recyklovat, a tak je třeba je vyhazovat do směsného odpadu.

Nahradit houbičky není jednoduché, je třeba dělat kompromis. Na trhu jsou z přírodních, nebo z recyklovaných materiálů. Jejich ekologičnost spočívá v mnohonásobné pratelnosti, a/nebo kompostovatelnosti. Já se snažím najít nějakou alternativu, která vydrží třeba i rok. Polyuretanovou houbičku už NEKOUPÍM.

Jako první verzi náhrady houbičky jsem zkusila vyrobit v cirkulární dílně Kampus Hybernská ze zbytků látek houbičku Tawashi. Moc mě nezaujala, začala zapáchat po několika dnech a špatně prosychala. Níže uvádím odkaz s návodem na výrobu, je možné, že se k ní ještě vrátím. Třeba, když jich vyrobím víc a budu je častěji střídat a prát, tak to bude nakonec skvělá volba 🙂

Teď zkouším kombinaci kuchyňské kupované žínky Terra Verde a drsnější houbičky z kokosových vláken. Zatím (po 2 týdnech používání) jsem spokojená, i když žínka již nevypadá tak bělostně, jako na fotce.